Kristna namn blev populärare än hedniska namn i norden

Kristna namn populärare än hedniska
Barnnamnen i Sverige är fortfarande mycket konservativa. Många namn som var populära på vikingatiden är det fortfarande. Pojknamn som Björn, Sven, Ulf, Karl och Sten samt flicknamn som Inger är lika omtyckta i dag som för tusen år sedan.

Fram till 1100-talet härskar oinskränkt forntidens nordiska och hedniska namn, men genom den kristna missionen börjar då främmande barnnamn komma in söderifrån. Det är bibliska namn, helgon-namn och andra namn med anknytning till kyrkan.

På 1200-talet var Karl och Olaf de vanligaste nordiska pojknamnen. Björn, Hakon, Knut och Erik var också populära, men ännu vanligare var kyrkliga namn som Johannes, Nikolaus, Petrus och Laurentius. Vanliga och populära flicknamn vid samma tid var Bothild, Ingeborg, Ingegerd, Ingrid och Ragnhild, men en stark trend med de kristna namnen Margareta, Benedicta, Cecilia, Christina, Elena och Katharina var också på väg.


4.25 avg. rating (83% score) - 4 votes
Vi blir glada om du delar:

1 svar på ”Kristna namn blev populärare än hedniska namn i norden”

  1. Naseeb heter min son, men även tjejer kan heta Naseeb, (uttalas Nasibb) som betyder ”Share” eller som på svenska då ”Dela” på arabiska.

    Svara

Lämna en kommentar

css.php